Trainingsmateriaal en examens Krav Maga Kids - Junioren

Krav Maga is een realistisch zelfverdedigingssyteem. Om zo realistisch mogelijk te trainen en blessures te voorkomen, is de aanschaf van beschermingsmateriaal noodzakelijk. Ook voor de jeugd. Daarnaast kunnen kinderen en jongeren, net als volwassenen, examens doen voor verschillende levels.

Beschermingsmateriaal voor optimale training

Om zo realistisch mogelijk te trainen en blessures te voorkomen, is de aanschaf van beschermingsmateriaal noodzakelijk. Iedere student heeft het volgende aan beschermingsmateriaal nodig: bitje, tok, scheenbeschermers, bokshandschoenen en evt. borstprotectie.

Richtlijnen aanschaf beschermingsmateriaal

Deze gaan op leeftijd. Voor deze groep betreft het een Junior-bitje. Afwijking naar een volwassen maat is echter mogelijk; afhankelijk van de gebitsgrootte.

Er zijn verschillende soorten toks, qua materiaal, uitvoering en prijzen. Advies materiaal: staal/carbon, plastic kan stuk. De rest is persoonlijke voorkeur: met touwtjes, elastiek, voor de meiden wel/geen padding (= het schuim/kussentje om de metalen plaat). Houd voor de tok de maat van de onderbroek/trainingsbroek aan. Dus joggingbroek maat M – tok ook maat M.

Let op tijdens de aanschaf. De lengte van het scheenbeen en dus een scheenbeschermer loopt van net boven het buigpunt van de enkel tot net onder de knie. Niet over de knie! Dit beperkt het lopen. Als de scheenbeschermers voor aanschaf gepast kunnen worden, zeker passen. Er bestaan kous- of luxe katoen-modellen. Deze beschermen wat minder dan de harde scheenbeschermers en zijn daarom ook goedkoper. Er bestaan ook scheenbeschermers van harder materiaal, bijvoorbeeld (kunst)leer of carbon. Het beschermt beter dan schuim, maar er hangt ook een hoger prijskaartje aan.

Ook bokshandschoenen komen in verschillende materialen: leer, kunstleer of een combinatie van beide. Voor de trainingsfrequentie van de Kids/Junioren, is kunstleer prima. Is tevens de goedkopere variant. De juiste maat is afhankelijk van je lengte en gewicht. De handschoenen mogen ook niet te strak zitten. Dus, is er de mogelijkheid om de bokshandschoenen te passen voordat ze gekocht worden, raden wij dit zeker aan.

Om de juiste maat voor te bepalen kun je als richtlijn het volgende advies aanhouden, met links het lichaamsgewicht en rechts het gewicht van de handschoen:

tot 55kg > 8oz of 10oz
55 tot 65kg > 12oz
65 tot 75kg > 14oz
75 tot 85kg > 16oz
85 tot 100kg > 18oz
100kg + > 20oz

 

Tijdens de training kan het voorkomen dat je op je borst geraakt wordt bij het sparren bijvoorbeeld of dat er bij een grondtechniek op je borst geleund wordt. Bij meisjes kan dit wat gevoelig zijn. Hier bestaat ook bescherming voor, waardoor je veel vrijer Krav-kan beoefenen. Deze zogeheten borstbeschermer/-protectie komt in twee soorten: plaat of cups. De plaat bestaat uit één stuk en beschermt het volledige borstgebied (borsten, ribben, borstbeen zijn bedekt). De cups bestaan uit twee stuks (één cup per borst) en beschermt puur de borsten. Beide beschermers komen met een sport-bh waarin je de bescherming schuift.

Alles in 1x aanschaffen kan kostbaar zijn, daarom hanteren wij zelf de volgende prioriteit: bitje, tok en scheenbeschermers. Is er wel gelijk ruimte voor de aanschaf van bokshandschoenen en evt. borstbescherming (voor de meiden), dan raden we aan deze ook gelijk aan te schaffen. Het materiaal hoeft niet per se van een speciaalzaak te zijn. Decathlon o.i.d. is ook prima. Wijzelf hebben goede ervaringen met Aiki Budo (uit Zwanenburg).

Krav Maga Tenue

Het officiële Krav Maga-tenue bestaat uit de zwarte Krav Maga-trainingsbroek met zwart/wit IKMF-logo en het grijze IKMF t-shirt. Dit tenue is verplicht tijdens examens en na het eerste examen tijdens de reguliere training. Het tenue kun je zelf aanschaffen via de Krav Maga-winkel van onze bond: Internationale Krav Maga Federatie (IKMF) Nederland.

Krav Maga Examens

De Krav Maga-niveaus bij Kids en Junioren zijn binnen onze bond (IKMF Nederland) opgedeeld in 2 gradaties: Kids en Junioren. Niet heel verrassend 😉 In de volksmond worden deze gradaties afgekort naar K en J. Beide kennen weer 5 levels. Ieder level kent zijn eigen curriculum (K 1, 2, 3, 4, 5 en J 1, 2, 3, 4, 5). 

Wanneer je Krav Maga bij ons traint heb je de mogelijkheid om examens te doen. Ook wel leveltesten genoemd. De instructeur bepaalt wanneer iemand klaar is voor een leveltest. Iedere student heeft namelijk een eigen leercurve. Alle oneven leveltesten (K/P 1, 3 en 5) worden lokaal op eigen locatie afgenomen. De even leveltesten (K/P 2 en 4) worden landelijk afgenomen. Alle Kids en Junioren van alle Nederlandse IKMF-locaties komen dan samen om tegelijk de leveltest te doen. Na het behalen van je level ontvang je een diploma en level patch voor op je Krav Maga-broek.

Eenieder van 8 jaar en ouder die Krav Maga beoefent bij een club, sportschool of vereniging die bij de International Krav Maga Federation Nederland (IKMF) is aangesloten, dient bij aanvang tevens lid te worden van IKMF Nederland en hiervoor bondscontributie te betalen. Om examen te mogen doen, moet iemand dus ook lid zijn van de bond. Een IKMF-lidmaatschap Kids/Junioren kost €10,- per kalenderjaar. Als betalend lid van IKMF kun je 10% korting krijgen op het verplichte IKMF uniform. De kortingscode ontvang je in de welkomstmail van de IKMF of kun je aanvragen via info@kravwinkel.nl