Mensen weerbaar maken. Fysiek en mentaal.

Toen ik in 2007 met No Nonsense Gym (NNG) begon, had ik wel al een visie, maar dat was meer wat NNG vooral NIET moest zijn i.p.v. wat juist wel. Ik wilde NIETS massaal i.v.m. het waarborgen van kwaliteit en persoonlijke aandacht en ik wilde NIET mee met (onzin) hypes. Het enige wat ik wel wist, was dat ik mijn eigen ontwikkeling wilde sturen richting functioneel trainen voor specifieke sporten. Vooral krachttraining voor vechtsporters, gezien dat qua sport toch echt mijn eerste en grote liefde is. Pas na een jaar kwam de eerste website online met mijn eerste quote/tagline: “No fuss, no hassle, no nonsense’. Nu ik, vier (red. inmiddels 6) website versies later, terugkijk, is de visie hetzelfde gebleven alleen is de verwoording duidelijker geworden naar wat NNG vooral WEL moet zijn.

Fysieke en mentale groei is continu proces

Al vanaf het begin van NNG houd ik mij niet alleen bezig met het geven van personal training. In het echte begin van mijn loopbaan, toen ik nog studeerde, liep ik stage op verschillende scholen, bij een fysiotherapeut en gaf ik daarnaast ook weerbaarheidstrainingen aan kinderen. Inmiddels loop ik geen stage meer, geef ik agressiemanagementtrainingen aan verschillende doelgroepen, en geef ik,  naast personal training, ook les in krav maga. Veel verscheidenheid! Ik vond het tot een paar jaar geleden dan ook lastig om één visie te hebben die aansloot op de verschillende werkvelden. Tot het moment dat ik erop werd gewezen dat ik mij eigenlijk continu bezig houd met het leren van mensen om zelf meer weerbaar te worden. Zowel fysiek als mentaal. Van het leer- en groeiproces genoot en geniet ik ook altijd het meest. Zien hoe iemand bepaalde beperkingen voorbij groeit, dingen ineens durft die hij/zij eerst niet durfde. En ook het geluk wat het met zich meebrengt. Het is een proces. Een continu proces zonder (echt) perfect eindplaatje. Er blijft altijd wel ruimte om te groeien, maar het is net zo belangrijk om af en toe stil te staan en bewust te worden van de gemaakte vooruitgang. Eigenlijk wat ik nu ook doe met deze blog.

Vooruitgang kan alleen met een goede basis. Met een kromme pols kan je niet stoten zonder jezelf te beschadigen. Zonder goede houding kan je geen krachttraining doen zonder blessures. Een sterke basis is cruciaal. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Als je mentaal nog niet klaar bent om met kleine angsten te worden geconfronteerd, kan je niet ineens oog in oog staan met je grootste angst. Kleine stappen. Vooruitgang. Goede techniek en correcte denkrichting.  Vooruitgang, vanuit een goede basis, zonder nonsens.

Het gaat om vooruitgang

Wat een reis van (bijna) 9 jaar (red. inmiddels 16) is geweest, en die hopelijk nog heel lang zal duren, heeft mij uiteindelijk op dit punt gebracht. Waar staat No Nonsense Gym voor in alle aspecten van werkzaamheden? Mensen weerbaar maken, zowel fysiek als mentaal, d.m.v. een goede basis van techniek en de juiste denkrichting. Uiteraard mag je af en toe een misstapje maken en zal je motivatie minder zijn. Het gaat ook om vooruitgang en niet (onmiddellijke) perfectie. Het is een leerproces. Uiteindelijk zijn we ook maar mens.

“Progress, not perfection”

Stephan W.