Cliché 2: Elke reis begint met een eerste stap.

Het cli•ché; o; zelfst.naamw.): Een uitspraak/beeldspraak die zo vaak gebruikt wordt dat het geen kracht meer heeft; een afgezaagde gezegde.

Tijd heb je niet, tijd maak je. Het gaat er niet om wat je kent, maar wie je kent. You don’t know what you’ve got ‘till it’s gone. Allemaal clichés. Gezegdes, beeldspraak, adviezen en tegeltjeswijsheden die je zo vaak hoort dat ze eigenlijk geen kracht meer hebben, ondanks dat ze wellicht (nog steeds) waar zijn. In de blogreeks ‘clichés’ passeren verschillende de revue. De vorige was: gewoon DOEN. Ditmaal is het cliché: Elke reis begint met een eerste stap.

Het begin is het moeilijkst

“Elke reis begint met de eerste stap.” Het is een cliché dat we allemaal weleens hebben gehoord. Een simpele uitspraak, maar ook weer een waarheid. Als je iets wilt bereiken, moet je er eerst mee beginnen. Het lijkt allemaal zo simpel, maar waarom lukt het dan vaak toch niet? Waarom is het zo moeilijk om die eerste stap te zetten? Waarom blijven we vaak maar hangen in onze comfort zone en ondernemen we geen actie? Er zijn een paar redenen voor:

1.) Ten eerste zijn we bang voor het onbekende.
We weten niet wat er gaat gebeuren als we die eerste stap zetten. We zijn bang voor mislukking, voor afwijzing, of voor wat dan ook.

2.) We zijn lui.
We hebben het liever makkelijk dan moeilijk. We willen niet de moeite doen om iets te bereiken.

3.) We hebben te veel keuzes.
We hebben zo veel mogelijkheden, dat we niet weten waar we moeten beginnen. We raken verlamd door keuzestress.

Wat kun je doen om die eerste stap te zetten?


1.) Maak het klein.

Als je iets groots wilt bereiken, verdeel het dan in kleinere stappen. Zo maak je het minder intimiderend en creëer je meer overzicht en duidelijkheid. Het maakt niet uit hoe klein de stappen zijn, want heel veel kleine stappen zijn gelijk aan een paar grote.

2.) Focus op het positieve.

Denk niet aan wat er mis kan gaan, maar aan wat er goed kan gaan. Visualiseer jezelf al succesvol. Deze verandering in mindset helpt al enorm.

3.) Accepteer de fouten.

Fouten maken is onderdeel van het proces. Door te accepteren dat ze gemaakt zullen worden maakt het makkelijker om er mee om te gaan.

Je hoeft het niet alleen te doen
Tot slot, zoek hulp. Als je het moeilijk vindt om die eerste stap te zetten, zoek dan iemand die je kan helpen. Dat kan een vriend, familielid, coach, of wie dan ook. Neem iemand mee in jouw reis, dat is veel gezelliger en zo kom je ook vaak echt verder.


Onthoud: elke reis begint met de eerste stap. Dus wat je doel ook is, zet die eerste stap vandaag nog. Je zult er geen spijt van krijgen. Het maakt niet uit wat je wil doen of bereiken, je hoeft het alleen maar gewoon te doen.

Succes met die eerste stap!